Ezt figyeli a zsűri, erre figyelj te is! IV.

Ajpek Orsi, az Index.hu Sajtófotó-díjas munkatársa, zsűritag tanácsai

2019. augusztus 27.

Mielőtt megtervezed, mit, hol, milyen környezetben fotózol majd a pályázathoz, vagy már válogatod a képeket, zsűritagjaink röviden összefoglalják, mire érdemes figyelned. Ajpek Orsi, az Index.hu Sajtófotó-díjas munkatársa új perspektívába helyezi a "technikai sportot".

Nem elég az izgalmas perspektíva

"A drónfotózásról sokáig azt gondoltam, hogy „technikai sport”: aki megtanulja használni a kütyüt, az képes lesz ilyen felvételeket készíteni, és ezek a fotók valószínűleg hatásosak lesznek – de ez a műfaj ennyi és nem több. Szép képek, érdekes nézőpontból. És mivel a természet önmagában is gyönyörű, a világunk pedig érdekes, ha valakinek van egy kis érzéke a fotózáshoz, kompozícióhoz, és megtanulja jól kiválasztani a megfelelő képkivágást, akkor nem lehet nagyot hibázni. (Ráadásul míg korábban az ilyen felvételek készítése meglehetősen bonyolult volt és nagy ráfordítást igényelt, a technológia egyre szélesebb körű elterjedésével fennáll a veszélye, hogy ömleni fognak a nyakunkba a középszerű vagy éppen giccses képek.)

Bevallom, előítéletes voltam a drónfotókkal szemben. Tévedtem. Vagyis. Azt továbbra is fenntartom: nem szabad, hogy a technika „leuralja” a fotót. Azaz önmagában attól nem lesz jó egy kép, mert drónnal készült, és izgalmas a perspektíva – ahogy egy halszemoptikával készült képet sem ad el szimplán az extrém széles látószög –, tartalom is kell hozzá.

Ha jó a témaválasztás, a megfogalmazás, ha van gondolatiság, akkor a kép működik.

Akár fényképezőgéppel, akár mobiltelefonnal, lyukkamerával vagy éppen drónnal készült.

Minderről az olyan drónfotók győztek meg, mint például Ilya Martyanov képe a felborult teherautóról, vagy Tomas van Houtryve „Blue Sky Days” című projektjének képei.

iya_martyanov.jpg

Ilya Martyanov / Baleset

Ha pedig a díjaknál tartunk, fontos kiemelni, hogy az idei, 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton a MÚOSZ Nagydíját is egy drónnal készített sorozat nyerte (először a pályázat történetében). Radisics Milán fotói nemcsak a témaválasztás, hanem az egészen absztrakt, művészi megfogalmazás miatt is kiemelkednek a hasonló technikával készül képek közül.

radisics_milan.jpg

Radisics Milán / Hogyan formálja a víz a Földet

Drónnal készült az a fotó is, ami a „Művészet” kategóriában 2. lett: Nagy András képét a teniszpályákról, amit a természet kezd visszavenni magának, kifejezetten szerettem, akár a szobám falára is kitenném, mert a végtelenségig lehet nézni.

nagy_andras.jpg Nagy András / Hosszabbítás

A pályázóknak csak annyit javasolnék: ne igazodjanak semmihez és senkihez, hagyják a trendeket, a sokat látott témákat, helyszíneket, sablonokat. Fényképezzék azt, ami tényleg megmozgatja őket, úgy, hogy ne csupán az esztétika legyen a fő szempont, hanem egy kicsit önmagukat is csempésszék bele a képbe.

süti beállítások módosítása